Maak kennis met zeefdruk

 In Bedrijfskleding, Kleding Bedrukken, Tshirt bedrukken

Zeefdrukken is een van de oudste druktechnieken die er bestaat. Met behulp van een zeef kun je de inkt drukken op eigenlijk alles wat plat is. In deze blog gaan we verder in op de voordelen van zeefdrukken op textiel.

Zeefdrukken

Met de zeefdruk techniek kun je afbeeldingen, teksten en logo’s met een strakke kleurscheiding drukken. Het is een betrouwbare methode die al tientallen jaren wordt toegepast. Doordat de inkt direct op de stof wordt gedrukt zijn de kleuren helder en van hoge kwaliteit. De inkt hecht zich goed aan de stof en blijft ook bij veelvuldig gebruik jarenlang mooi.

Techniek
De zeefdruktechniek is eigenlijk niks anders dan het doordrukken van inkt op het materiaal met behulp van een zeef. Op de zeef wordt een sjabloon aangebracht, waarin kleine gaatjes zijn gestanst, waar de inkt doorheen kan. Je logo of afbeelding wordt dus niet op het shirt gedrukt maar erin. Elke kleur heeft zijn eigen zeef. Een groot voordeel hiervan is dat er kleurrijk en zeer dekkend kan worden gedrukt en de achtergrond geen effect heeft op de kleur. Ook zijn het bedrukken van grote oppervlaktes geen probleem, een afbeelding van 20×20 kan eenvoudig met zeefdrukken op textiel worden geplaatst.

Zeefdruk vs andere druk methodes

Zeefdruk is de beste methode voor het in grote oplagen bedrukken van textiel (shirts, truien, canvastassen etc.). Bij kleine hoeveelheden is transferdrukken voordeliger. Er zijn namelijk kosten verbonden aan het voorbereiden van de zeef. Mocht je een zeer gedetailleerd logo met veel kleuren willen opdrukken ook dan is transferdrukken een betere keuze. Kleine details kunnen bij zeefdrukken dichtlopen. Een andere technische beperking van het zeefdrukken is het drukken op grove textielsoorten, zoals badstof, fleece of wol en niet egale stoffen zoals ribkatoen. Op dit soort stoffen is transferdruk of borduren mooier.

Voordelen zeefdrukken

Nog even alle voordelen van zeefdrukken op een rijtje:

  • Diep intense kleuren
  • Zeer dekkend
  • Goedkoopste methode bij grotere oplagen
  • Hoge kwaliteit die jaren meegaat (slijtvast)
  • Vervaagd niet met wassen (40 graden)
  • Rekt mee met de kleding (flextransfer)
  • Grote logo’s, afbeeldingen mogelijk

Hoe werkt zeefdruk?

Recent Posts